2015-09-10

SZOCIOPOLY

A Mentőcsónak és a Gyerekesély Egyesület közös produkciója:
SZOCIOPOLY
interaktív színházi társasjáték


Bemutató: 2014. október 3.
Jurányi Produkciós Közösségi Inkubátorház

Mi az a Szociopoly?
A Szociopoly egy interaktív színházi társasjáték, a Mentőcsónak Egység és a „GYERE” Gyerekesély Egyesület közös produkciója. Az eredeti társasjátékot társadalomkutatók találták ki 2010-ben. A Szputnyik társulata 2013-ban, egy nemzetközi koprodukcióban készült előadás próbái során találkozott a játékkal, amit akkor a társulat egymás közt játszott Bass László vezetésével. Fábián Gábortól származik az ötlet, hogy a társasjáték színházi eszközök segítségével interaktív játékká váljon.
Mi a tét?
Ma Magyarországon a szegénység mintegy másfélmillió embert érintő probléma, a hivatalos adatok szerint minden negyedik gyerek szegény családban nevelkedik. Bár a legtöbb embert megrázza az Árvácska vagy Twist Olivér sorsa, amikor a ma szegényeiről kérdezünk meg egy átlagpolgárt, a szolidaritás helyett nagyon gyakran a kirekesztés szólamait fogjuk hallani: „ezek nem is akarnak dolgozni – aki akar, az azért talál magának munkát”, „a segélyekből vígan megélnek”, stb. A szegényellenes közhangulatot csak erősítik a média vagy a politika hatásvadász szólamai, a szegénységet kriminalizáló politikai döntések pedig egyre népszerűbbek a választópolgárok körében. Mint minden előítélet rendszert, úgy ezt is a tapasztalatok hiánya, a torzított és tendenciózus információk táplálják. Tudományos előadásokkal, adathalmazokkal nem sokra megy az, aki szeretné megtörni ezt az ördögi kört. Mi a Szociopolyval nem a szegénységből csinálunk játékot. A játék érzelmi energiáját használjuk arra, hogy a munka, pénz és erőforrások nélküli megmaradás helyzetét átélhessék a résztvevők. A játék konstruálta valóságban mindenki szegény lesz egy órára. Mindenki maga hozhat döntéseket: akar- e feketén dolgozni, befizeti-e a villanyszámláját, fordul-e uzsoráshoz kölcsönért? Ha egy játékos átéli, hogy csak rossz alternatívák közül választhat, hogy mire is elég a segély vagy a családi pótlék, akkor van esélyünk arra, hogy az intolerancia helyett a szolidaritást válassza.
Helyszín és szereplők
A Szociopoly egy észak-magyarországi kistelepülésen játszódik. Szereplői a településen élő emberek: a falu elitje (a polgármester, a vállalkozó és az orvos), az ott működő intézmények dolgozói (a rendőr, a tanítónő, a védőnő, a boltos és a kocsmáros) és a faluban élő (többségében szegény) emberek, akik közül néhányat színészek alakítanak, de a falu lakóinak többségét a nézők személyesítik meg.

Játékidő
A program során négy hetet játszunk végig, ami alatt a résztvevőknek meg kell élniük a játék adta keretek között: két gyereket nevelnek, munkanélküliek, esetleg közmunkára vagy alkalmi munkára számíthatnak, de minden héten be kell vásárolniuk, ki kellene fizetniük a lakásuk rezsijét, illetve az esetlegesen felmerülő más kiadásaikat is. A játék elején megkapják az összes olyan segélyt, támogatást, amihez ma Magyarországon egy ilyen család hozzájuthat. A darab rövid jelenetek sora: a néző van, hogy egy orvosi váróban találja magát, ahol ő is a jelenet szereplőjévé válik, és eldöntheti, hogy kiváltja-e a neki felírt gyógyszert, vagy sem? Tanúja lehet egy beszélgetésnek, ahol a helyi vállalkozó munkát ajánl valakinek, majd őt is megszólítja: akar-e jönni dolgozni, és ha igen, milyen feltételekkel? Hogy éppen milyen szituációba kerül a néző, azt mindig a szerencse dönti el.

Kikkel játszható a Szociopoly?
Jobban mondva, kikkel nem? Semmi esetre sem mélyszegénységben élőkkel, hiszen a játék célja a szegénység problémáira érzékenyíteni a résztevőket. A játékba egyrészt olyan középiskolás diákokat kívánunk bevonni, akiknek nincs vagy csak felületes tudásuk van a magyarországi mélyszegénységről, másrészt olyan felnőtteket, akik valamilyen munkakapcsolatban állnak a szegényekkel, például kistérségi gyerekesély programok dolgozóit (szociális munkások, önkormányzati dolgozók vagy akár rendőrök). A játékot nyílt színházi előadásként is tervezzük játszani a Jurányi Inkubátorházban.

Alkotók
Társasjáték és szakmai konzultáció: Bass László, Fodor Kata
Szöveg: Fábián Gábor
Játsszák: Bass László, Fábián Gábor, Hay Anna, Jaskó Bálint
Dramaturg: Róbert Júlia
Látvány: Veronika Keresztesová, Bujtás Móni
Asszisztens: Tési Dóra
Produkciós munkatárs: Németh Gábor
Rendező: Fábián Gábor

A Szociopolyt diákokkal először 2014. október 3-án játszotta a Mentőcsónak Egység. Ha meghívná az előadást, érdeklődjön Trifonov Dóránál: trifonovdora@mentocsonak.com

Információ: www.mentocsonak.com
Helyszín: www.juranyihaz.hu
Jegyvásárlás: http://atrium.jegy.hu

GALÉRIA
Olvasópróba (Fotó: Dömölky Dániel)

VIDEÓK
MEGJELENÉSEK
Nők Lapja - Nyugodt szív - 2015. február - Koronczay Lilla írása
RTL Klub Híradó - "Gazdálkodj, ahogy tudsz!" - 2015. 01. 29. Hír24.hu - Élj meg 79 ezerből két gyerekkel - 2015. január 28. Belicza Bea beszámolója Magyar Narancs - 2014. XXVI. évf. 51-52. szám - Tompa Andrea beszámolója 7óra7.hu - Nélkülözések - Kortárs Drámafesztivál V. - 2014. december 7. barkaonline.hu - A Himnusztól a mélyszegénységig - 2014. dec. 9. szinhaz.hu - INGYEN KULTÚRA? A REMÉNY SZÍNHÁZA? - KONFERENCIA ÉS WORKSHOP A JURÁNYIBAN - 2014. december 4. Vasárnapi Hírek - Rácz I. Péter -Megbukott mint családfő - pedig több esélye volt, mint a valóságban >>> - 2014. október 5. Kultúrpart.hu - Csak rossz alternatívák vannak – dönts! - Kultúrpart - 2014. december 3. Ceglédi Panoráma - Szociopoly - 2014. november 17. Róbert Júlia (SZFE Doktori Iskola): Színház, mint társadalomtudományi kutatás - 2014. november 9. hirado.hu - Szociopoly - színházi társasjáték a mélyszegénységről -2014. október 2. Pepita magazin - Előadások fontos kérdésekről, felesleges tabuk nélkül - 2014 november 30. Kékes Szaffi fotoblog- Szociopoly - Jurányi - 2014. október 7óra7.hu - „Ahogy a diákoknak, úgy nekünk sem szabad lemondani a céljainkról” - 2014. dec. 03. - Interjú Pass Andreával  vs.hu - videóbeszámoló - Pénzt vagy életet? Interaktív színház a szegénységről - 2015. január 7.


Támogatók: SÍN Kulturális Központ, Open Latitudes 3., FÜGE, Polgár Krisztina Emlékalap.
Az Európai Unió Kultúra Programjának támogatásával.

  

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése