2015-10-13

Nem plágium! Már két Szociopoly van az országban

A nyíregyházi Vásárhelyi László Alapfokú Művészetoktatási Intézmény és a Móricz Zsigmond Színház megalapította a Nyíregyházi Regionális Színházi Nevelési Központot szeptember 15-én. A központ első előadásának premierje volt aznap, aminek címe Szociopoly. Talán így már érthető, mit keres ez a hír a Mentőcsónak honlapján/facebookján.


A regionális központ gondolata tőlünk származik és az a célja, hogy a Színházzal az előítéletmentes fiatalokért című négy alkalmas érzékenyítő csomagunkat nyíregyházi színészek és drámatanárok átvegyék és tőlünk függetlenül tudják játszani a régióban.

Ezért még a múlt évad végén megtanulták nyíregyházi színészek a Pirézek című osztálytermi előadásunkat és megszületett a helyi Szociopoly is színészek és drámatanárok közös munkájaként. A drámatanárokkal közösen fejlesztjük a további foglalkozások anyagát és a helyi csapat november elején elkezdi az első érzékenyítő csomagot játszani egy nagykállói gimnáziumban.

Joggal felmerül a kérdés: minek kétszer dolgozni? Nem elég, hogy mi meg tudjuk csinálni és ha kell elmegyünk bárhova eljátszani?

Ez egy jelentős különbség a Mentőcsónak és egyéb színházi alkotó csoportok között. Mi olyan eszközöket szeretnénk kifejleszteni, amik egy fontos társadalmi jelenségről gondolkodtatják el a résztvevőket, akiket párbeszédre szeretnénk bírni a témáról. És komolyan hisszük, hogy ezeket az eszközöket mások is át tudják venni, mások is tudják használni!

Nem plágium, ha van az országban két Szociopoly! Bár lenne tíz! Nem mi vagyunk a fontosak, nem a mi előadásunk művészi minősége, hanem a téma, amit szeretnénk minél szélesebb körben a diskurzus tárgyává tenni.

Miskolci és pécsi színházakkal és civil szervezetekkel tárgyalunk a következő regionális központ kialakításáról. 


Budapesti Szociopoly – Mentőcsónak >>>
Nyíregyházi Szociopoly – Nyíregyházi Móricz Zsigmond Színház >>>

Megjelenések:

Nyíregyháza.hu:

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése