2016-03-02

Most a diákok kérdeznek!

Villáminterjú Sztarenki Dórával 

"Nem elég, ha valakit tehetségesnek tartanak. Sokkal több tényezőnek kell egyszerre teljesülnie ahhoz, hogy valaki sikeres legyen. " 


Fotó: Dömölky Dániel

Eredetileg táncosnak készültél. Most mennyire része az életednek a tánc?
A Táncművészeti Főiskola után egyből az Experidance táncegyütteshez szerződtem, ami friss diplomásként nagy dolognak számított. Később a Mu Terminál kortárs táncműhelyben táncoltam, de egyeztetési gondok miatt eljöttem onnan is. Azóta megsokszorozódtak a prózai szerepeim, amiért nagyon hálás vagyok, de bízom benne, hogy lesz még lehetőségem táncolni is színpadon. Most leginkább csak tanítok, klasszikus balettet óvodás gyerekeknek.

Miért fordultál a színészet felé?
Próbáltam lazán kezelni és úgy gondolni a színészetre, mint egy ajándékra, ha jön még lehetőség, akkor élek vele, ha nem, akkor folytatom tovább az eddigi életemet. A Terápia című sorozat forgatása után megkerestek különböző más munkákkal, amiknek nagyon örültem. Valami olyasmit találtam meg a színészetben, amit előtte a táncban nem.

Okozott benned szorongást, amikor először dolgoztál profikkal?
Persze! Először Mácsai Pállal forgattam együtt. Borzasztóan zavarban voltam az első próbánkon, nem igazán tudtam, mit mondhatnék neki, de Ő olyan laza volt, kedves és segítőkész, hogy sikerült a forgatásra feloldódnom. A mai napig van bennem egyfajta izgalom, ha olyanokkal dolgozhatok együtt, akik nálam sokkal tapasztaltabbak, végzettségtől függetlenül. Próbálom őket megfigyelni és magamba szívni mindazt, amit csak lehet.

Melyik áll hozzád közelebb? A színházi vagy a filmes munka?
Nem tudnék választani, mert mind a kettőt más miatt szeretem. A filmen olyan apró dolgokat lehet megmutatni, amit színházban esélytelen lenne. Többször ki lehet próbálni dolgokat, majd a vágóasztalon kiválasztják, melyik lett a legjobb. A színházban teljesen más érzések keletkeznek bennem. Más tétje van, személyesen tudok átadni valamit, ott akkor kell a legjobbat kihozni magadból, és ilyen fajta izgalmat nem lehet egy filmforgatás alatt megélni.

Van mestered?
Volt balett meg néptánc meg modern mesterem, de nem szeretem ezt a szót, mert távolságot tart a két fél között. Akivel eddig bármilyen munkakapcsolatba kerültem, tanított valamire. Azok a színészek is akikkel együtt játszhatok, filmben vagy színházban. Hiszem, hogy soha nincs kész az ember, mindig van mit tanulni a másiktól. És a rossz tapasztalat is ugyanolyan hasznos, mint a jó. Ha mindenképp ki kell emelnem valakit, akitől sokat tanultam, akkor Pass Andreát, Gigor Attilát és Madarász Istit mondanám.

Van olyan ember, akinek mindig kikéred a véleményét?
Igen, egy két barátomat és az apukámat szoktam megkérdezni, ha munkával kapcsolatos kérdésem van.

Mit szeretnél elérni a pályádon?
Nincsenek konkrét kitűzött céljaim. Általában két-három hónapot látok előre az életemből, de van, hogy kevesebbet. Szeretnék még nagyon sokat filmezni, színházban játszani és táncolni.

Gondolkodtál már külföldi karrieren?
Öt évet éltem Olaszországban, ezért anyanyelvi szinten beszélek olaszul. A családom most is kint él, ezért sokszor szóba kerül, hogy miért nem jelentkezem kinti castingokra is. Talán majd egyszer..:)

Szoktál álmodni a színházzal?
Igen, régen visszatérő rémálmom volt, hogy gyorsöltözésem van, és egy madzaggal felrántják a ruhámat, és nem tudok átöltözni.:)

Vannak paráid?
Persze, például, hogy elfelejtem a szöveget a színpadon. Egyszer volt is ilyen. Nem tudom, mi történik ilyenkor az agyban, ha álmomból felébresztenek, akkor is el tudom egyből mondani az Újvilág monológjaimat, és mégis, egyik előadás közben egyszer csak kiszökött a fejemből a szöveg. Ott tartottam, hogy ha nem jut eszembe semmi, kimegyek. Aztán szerencsére valahogy mégis megoldottam. 

Mit láttál legutóbb színházban?
Pintér Béla társulatától a 42. hetet.

Ki az első ember, aki eszedbe jut a tehetség szóról?
Nincs konkrét személy. Leginkább azok az előre megfogalmazott mondatok jutnak eszembe, amiket pedagógusképzőn tanítottak nekünk tehetséggondozással kapcsolatban. Azt gondolom, hogy a mai világban nem elég, ha valakit tehetségesnek tartanak. Sokkal több tényezőnek kell egyszerre teljesülnie ahhoz, hogy valaki sikeres legyen.   

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése