MENTŐCSÓNAK

A Mentőcsónak Egység 2014-ben kezdte meg működését, a Szputnyik Hajózási Társaságon belül egy külön csapatot alkotva, a társulat két tagja, Fábián Gábor és Pass Andrea szakmai vezetésével. A Mentőcsónak programjaiban jelenleg olyan aktuális társadalmi kérdéseket vizsgálunk, mint az előítéletesség, a magyarországi mélyszegénység, a rasszizmus, a menekültkérdés, és ami mindezekből következik: a kivándorlás problematikája. Fontosnak tartjuk, hogy a hátrányos helyzetű csoportokkal szembeni előítéletességet színházi eszközök segítségével is csökkentsük, s így a toleranciát és a szolidaritást erősítsük nézőinkben, különösen a fiatalokban.

Minden előadás esetében új kortárs magyar drámai szövegek születnek, amelyek a hazai társadalmi feszültségekre reagálnak, hol interaktív, új színházi formákat kutatva, hol pedig klasszikus színházi keretek között. Egyik formai újításunk az interaktív színházi társasjáték műfajának megteremtése, amely eddig ismeretlen volt itthon, és külföldről is érdeklődés kíséri. Különösen innovatív forma, amely interaktív helyzetekben személyes döntések meghozatalára sarkallja a résztvevőket, ezáltal a saját élményűséget erősíti. A műfaj első példája a Szociopoly című előadás. A Szociopoly köré szerveződött a „Színházzal az előítéletmentes fiatalokért” című program, amelyben a GYERE (Gyerekesély Egyesület) és a TASZ a partnereink. Ennek keretében egy négy alkalmas érzékenyítő csomagot dolgoztunk ki 16-18 éves fiatalok számára.

A Szociopolyt két újabb, saját fejlesztésű színházi társasjáték követte: a menekültkérdésen keresztül felmerülő demokratikus alapjogok kérdéseit feszegető Menekülj okosan! létrehozásában partnerünk a Magyar Helsinki Bizottság és a Füge; a hajléktalansággal foglalkozó CÍM Nélkül pedig a BMSZKI, a Menhely Alapítvány és a STEREO Akt közreműködésével készült.

A rasszizmus visszaszorítása érdekében született Újvilág című színházi előadásunk is, amit diák nézőink számára egy feldolgozó beszélgetés követ. A drámapedagógia fontos része munkánknak, ezért minden programunknál drámás szakemberek segítségével dolgozunk. Az Újvilághoz kapcsolódóan a Mentőcsónak új oktatási programot indított a Haver Alapítvánnyal és a Tom Lantos Intézettel való együttműködésben. A programban 6-8 középiskolai osztály vehet részt 2017 májustól decemberig.

A Mentőcsónak állandó tevékenységei közé tartoznak az Egység ifjúsági csoportjának - a Manőver Alkotócsoportnak - tartott foglalkozások is. A diákokkal egy olyan iskolát kívánunk létrehozni, ahol az aktuális társadalmi kérdésekről a résztvevő fiatalokkal hosszú távon is együtt gondolkodhatunk. A rendszeres, egész évadon át tartó színházi foglalkozások célja, hogy az új generációt aktív társadalmi jelenlétre bátorítsuk. A Manőver munkájából eddig két önálló előadás született (Pokolra kell annak menni, A néma tartomány), melyek elsődleges célközönsége a középiskolás generáció.

Mivel az előadások súlyos társadalmi problémákat vizsgálnak, folyamatosan együtt dolgozunk az adott téma szakértőivel és a területen dolgozó civil szervezetekkel. Programjaink egyszerre bírnak közösségfejlesztő és személyiségfejlesztő hatással, miközben közös gondolkozásra, vélemények ütköztetésére bátorítják a résztvevőket. Hiszünk benne, hogy ez a tevékenység, a nézők ilyen formán történő megszólítása hosszútávon társadalomformáló erővel is bírhat.

A Mentőcsónak a Facebookon >>> 

Közhasznúsági jelentés 2014
Közhasznúsági jelentés 2015

Működési pályázat 2015
Működési pályázat 2016


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése